Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2011 15:32 - Кармина Бурана? Ооооо..yes, yes, yeeeeees...
Автор: neprosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6723 Коментари: 18 Гласове:
40



Само си спомням, че много се вълнувах, когато красивите гимнастички  по фигурно пързаляне танцуват с изящните си трика под съпровода на Кармина Бурана.Спомням си, че музиката и танца предизвикваха у мен, невероятно преживяване и усещане.
Когато дъщеря ми се обади да ми предложи билети за Кармина Бурана, аз като дете извиках, Yes,  yeeeees...ще отида и то с голямо удоволствие!
И без това внучката ми, Елеонора, която е на 13 години е при мен. Няма да търся друга компания, а и отдавна имах желание да заведа детето на стойностен спектакъл.
На 18 август 2011г., е кулминацията на "Опера в Летния театър-Варна 2011", част от проекта Варна - кандидат за европейска столица на културата 2019, с премиерата на драматичната кантата на Карл Орф "Кармина Бурана" - коопродукция България - Холандия. Режисьор на продукцията Мариане Берглоф-Германия, диригент Найден Тодоров и специалното участие на известната полска солистка Карина Скжешевска.
Нахъсани за нещо изключително и велико, заемаме местата си в Летния театър с Норчето. Но...аз бях тотално разочарована, защото магията, която очаквах ми липсваше. Гледам детето гледа с интерес в захлас, а аз се чудя какъв коментар ще проведем после, нали аз исках да покажа нещо много, много силно и ще ми е трудно да се преструвам. Бях си много притеснена. Абе мисля си, знам, че и да не съм културтрегер в изкуството, все пак мога да отсея зърното от плявата, ама не съм уверена в преценката си.
Финал...аплодисменти...и ние си тръгваме...Поглеждам детенце, то със блеснали очички ми казва"Мане, много ми хареса! Много хубаво беше! Прибираме се у дома, а то милото толкова е развълнвано, че не иска да заспиваме а да си говорим за спектакъла.
На другия ден, разочарованата маминка, чете програмата на спектакъла и установява, че тя напразно се е натоварила с големи очаквания, защото:
Това не е истинската "Кармина Бурана", а постановка на режисьора Мариане Бергльоф, който интерпретира идеята на Карл Орф.
Каква наивница съм??? Нима на открито, без необходимата акустика и почти с камерен състав, може да се възпроизведе вълнуващата "Кармина Бурана"?!
Щастлива съм, все пак показах на Норито, че освен Джъстин Бийбър, Селена Гомес, Кати Пери и ... има и друга завладяваща музика, но... Аз продължавам да търся отговора на въпроса:Защо не ми допадна, защо не ме развълнува тая музика...?
Разтърсих се из интернет и ...ооооооооооо...еврика...откривам истинката "Кармина Бурана". Откривам тази пленителна музика, която те обгръща от всякъде, която те завърта във вихара си, рязко те издига във висините, където те оставя да  летиш, летиш с разтуптяно сърце, изведнъж те сваля на земятя, за да те приготвиш за нов полет! Гледаме и слушаме с детенце обхванати от невъобразимо вълнение и наслада, очичките й се зачервяват, аха да падне сълзица, но тя все пак е голяма, овладява се и кантата продължава...

Бъдете поздравени всички, надникнали през моето прозорче!
Желая ви една, силна, вълнуваща и изпълнена с приятни емоции седмица с ВЪЛНУВАЩАТА "КАРМИНА БУРАНА"

 





Тагове:   кармина,   бурана,   Карл Орф,


Гласувай:
40



1. milamam - Развълнувах се от разказа ти, за...
21.08.2011 19:17
Развълнувах се от разказа ти, заради младото момиче, което успява да усети красотата на тази музика. Навярно имаш голям принос в това.
А това, че не си останала удовлетворена, случва се :)))
Не може винаги да е хубаво, но поне е разнообразно, нали?
Хубава, емоциоална и вълнуваща седмица и на теб!
цитирай
2. neprosvet - milamam - Развълнувах се от разказа ти, за...
21.08.2011 19:57
Много старание вложих да забравим певиците с по едно име. То си беше направо страшно ...в детската градина, когато най-лесно се въздейства на децата, учителките пущаха по телевизията фолк канал, за да не ги безспокоят децата. То още неможе да говори, а се кълчи на кючек...амо то и от всякъде където минеш все същата музика. Сега ми се струва, че и чалгата е по модернизирана...но ние вече не говорим за нея.
Радвам се наистина, че внучката ми усети музиката, а за мен това беше и целта ми.
Хубава и успешна седмица за теб, milamam и прегръдки за децата, които обичат да четат книги, а не да играят игрички в интернет!:)))
цитирай
3. kite333 - Благодаря,научих нещо ново покрай поста,за сборника с ръкописи
22.08.2011 08:50
и самата музика(поразрових се и аз :))
Виж,че имаш правилна преценка за нещата.
Поздрави за музикалната насока на внучката,и ние в къщи още не сме открили "очарованието" на чалгата и певиците с едно име и ще водим войни,ако се налага :))
цитирай
4. neprosvet - kite333 - Благодаря,научих нещо ново покрай поста,за сборника с ръкописи
22.08.2011 11:38
Аз винаги имам мнение по всеки въпрос. Но се старая да не го налагам на другите и затова не го изразявам категорично. Специално този път обаче се притесних, защото имаше много известни имена, че да не се получи като във вица/Мене цъло село ме харесва, само мъжът ми не ме харесва/
Радвам се, че и ти си поразровила из интернет и научии нещо наво за "Песни за Бавария".
А колкото до децата, ти се радвай, че попремина модата на чалгата и явно ще пропуснете това "откритие" и ще можете с един "мирен"преход да продължите да оформяте естетически усет към музиката.
В интерес на истината това, което написах за внучката е съвсем вярно. Обаче баткото, който още не можеше да върви и пееше "само да те геТна - дънките щи цеТна"/Радка пиратка/, още се колебае в определянето на любим музикален стил.

Хубав ден за всички у дома и малки и големе! Поздрави!:)))
цитирай
5. inel379 - Кармина Бурана? Ооооо..yes, yes, yeeeeees...
22.08.2011 19:54
За кой ли път с благодарност към нета и към теб, разбира се!:)
За емоцията силна!
За преживяването и за мислите, които в мен се нароиха!
За да се заобичаш нещо, трябва да го опознаеш. Музикалният вкус се възпитава. Много е важно какво се слуша у дома, какво мама и тати обичат, а също и на какво се дава път в училище. Нещата е хубаво да се обясняват. Детето е защитено от вкусови залитания, когато душата му се вълнува от срещата с истинската музика.
Кармина Бурана!!! Ооооо..yes, yes, yeeeeees...
Можеш да си повече от доволна!:)
Приятна лятна вечер!
цитирай
6. neprosvet - inel379 - Детето е защитено от вкусови залитания, когато душата му се вълнува от срещата с истинската музика.
22.08.2011 22:44
Благодаря ти за хубавия коментар, мила Inel!

Благодаря ти, че си ме почувствала!

Доволна съм наистина! Но не спирам да работя по въпроса. Поняякога по категорично, друг път с"ръкавички", важно е да има положителен резултат!
Децата винаги имат нужда от обич и подкрепа, а аз не се пестя.

Винаги ми е приятно, когато си ме посетила!
Хубава вечер и прекрасна седмица ти желая, емоционална приятелко!:)))
цитирай
7. mileidi46 - Ooooo,tazi muzika e razturstva6ta...!!!
23.08.2011 11:13
Karmina Burana!!!Emoziqta slu6aiki q ,ne moje da se opi6e s dumi!!!
Blagodarq ti priqtelko!!
Pregrudka...
цитирай
8. neprosvet - . mileidi46 - Ooooo,tazi muzika e razturstva6ta...!!!
23.08.2011 12:34
Наистина определението "разтърсваща", най-добре подчертава музиката на Орф.
А представянето в Летния театър беше много различно от разтърсващо. Подбраните музикални откъси бяха монотонни, еднообразни, лепсваше силата на ударните инструменти, които да те извадят от унеса и да те свалят на земята. Тропота на танцуващите балет надвишаваше скромните дицибели на оркестъра. И накрая и аплодисментите бяха скромни, вяли, далеч от възторжени...Това беше един различен прочит, едно може би по-осъвременено представяне на кантата, което много леко ме докосна...а аз очаквах повече...Все пак си беше и едно лятно разнообразие и преживяване, не в Миланската скала...а в Летният театър на Варна...добре е че го има!

Хубав и разтърсващ ден, мила!
Прегръдка с много усмивки!
цитирай
9. ckarlet - Похвално е, че въвеждаш младежта в ...
24.08.2011 19:28
Похвално е, че въвеждаш младежта в подобна музика, Neprosvet! Винаги съм смятала, че българите малко работим върху децата си, но ти опроверга моето мнение.
Поздрави!
цитирай
10. neprosvet - ckarlet - Похвално е, че въвеждаш младежта в ...
24.08.2011 20:34
Ей, приятелче О'Хара, ще ме накараш да се възгордея))) Аз наистина се старая и няма нищо по хубаво от това, след време да видя и резултата от усилията си.
Радваме посещението ти!
Поздрави за теб и прекрасното ти семейство! Хубава вечер ти желая!:)))
цитирай
11. анонимен - Ей! Що се закачаш, а? :-)))))))))))))
18.09.2011 09:37
Едно от страхотните изпълнения, които слушам често. Понеже ми стана драго, ще ти посветя спец постинг.
цитирай
12. neprosvet - 11. katana - Ей! Що се закачаш, а? :-)))))))))))))
18.09.2011 17:59
Ааааа...не се закачам... аз...наистина:)))

Видях, че спец постинга е готов. Сега отивам там:)))
цитирай
13. анонимен - Като изпровокираш пак, ще ти отмъстя с класическа китара.
18.09.2011 18:44
neprosvet написа:
Ааааа...не се закачам... аз...наистина:)))

Видях, че спец постинга е готов. Сега отивам там:)))

Ха трепери сега! :-))))
цитирай
14. neprosvet - 13. katana - Ха трепери сега! :-))))
18.09.2011 18:56
Никаква провокация!!! Само ще обърна по-голямо внимание на музикални изпълнения с класическа китара!:)))
цитирай
15. анонимен - Тогава ще ти направя подарък. Ама тайно, че да се спукат от завист
18.09.2011 19:36
neprosvet написа:
Никаква провокация!!! Само ще обърна по-голямо внимание на музикални изпълнения с класическа китара!:)))

:-))))))))))))))))))
цитирай
16. neprosvet - katana - Тогава ще ти направя подарък. Ама тайно, че да се спукат от завист
18.09.2011 19:55
По - тихо...по - тихо...да не чуят...другите!:)))))))))))))))))))))))))
цитирай
17. germantiger - ...
13.10.2011 19:36
Събитието което коментираш в постинга го пропуснах "на косъм", но братовчед ми и съпругата му от Мюнхен, които посетиха Варна - го гледаха ;)

"Модерните" интерпретации не са по вкуса на всички ни, но пък Карл Орфф (онзи нациста с няколкото брака германеца) знаеш чудесно, че също е сътворил Кармина Бурана върху средновековен латинизиран германски текст ("май" всичко си е интерпретация:)

...

А внучката и дъщеря ри, и въобще всички около теб да са ти живи и здрави!
цитирай
18. neprosvet - germantiger - ... ("май" всичко си е интерпретация
16.10.2011 07:03
...Сигурно е така...но, тази интерпретация , на Карл Орфф е...велика и всеки, който се е докоснал до него не може да остане равнодушен!
За нас, особено за внучката ми беше едно прекрасно преживяване за лятото, което се надявам ще й даде достатъчен принос за оформянето на музикалния и естетически вкус към хубавото, към съвършенното!
Благодаря за добрите пожелания! Бъди жив и здрав! Радвам се, че ме посети!
Поздрави!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: neprosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 506789
Постинги: 58
Коментари: 862
Гласове: 6222
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031