Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2011 21:00 - Социалистически реализъм
Автор: neprosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6838 Коментари: 18 Гласове:
21

Последна промяна: 14.09.2011 13:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През горещите дни на Юли ми се прииска да не стоя седнала пред компютъра, а да се излегна на хладно и да си чета някоя хубава книга.
Бях чела романа "Тютюн" на Димитър Димов още в юношеските си години и реших сега наново да го прочета, пък и го бях позабравила. Спомних си, че за да излезе на бял свят романа е преработван по настояване на СБП и ми беше любопитно след толкова години да го прочета наново. Мислех да извадя отделни абзаци от книгата където е подчертана ръководната роля на ПАРТИЯТА и доизградени образите на шумкари-комунисти, но се отказах.Сетих се, че имам един спомен от миналото и по-добре е да разкажа за това как чествахме 70-та годишнина от Великата Октомврийска Революция.
На всички ни бяха омръзнали патетичните доклади и събрания, а вече се беше появил и Михаил Горбачов и някак си искахме честването да стане по друг начин а не по традиционния.
След като партийното, стопанското, профсъюзното и комсомолското ръководство направихме необходимата подготовка, взехме решение да направим излет до с.Партизани, да посетим бункера, където са се криели партизаните, да се срещнем с партизанският ятак Симо Гачев и...какво?...вечерта да се почерпим в механата.
Рано сутринта в събота потегляме с автобуса на предприятието, около 40 човека, за с.Партизани.За да ни е по-весело, естествено си носим и една торба с "течни боеприпаси".
Така сутринта с добро настроение подхващаме патриотичните песни:"Хей поле широко","Партизан се за бой стяга", "Ален мак" и всички други каквито се сетите, потегляме.
Към обяд сме в Дългопол. Няма да стоим гладни я.Влизаме в ресторанта.Решението е само да обядваме без да пием.Пиенето вечерта.Да, ама не! Мъжката част на гореупоменатите ръководства нарежда да се свалят от автобуса няколко"течни документа"/разбирай бутилки/.Някой пие, някои не пие, обядваме и потегляме за срещата с ятака. Пък и то всичко си беше уговорено , издънки няма.
Срещаме се със Симо Гачев, който ни разказа за нелегалните другари:Демир Борачев, Гроздьо Желев и още 5-6 човека, как са се крили през зимата, колко мандри са обрали, колко прасета са изяли и колко му е било трудно на ятака да ги снабдява с храна.По обясними причини няма да разказвам подробно. Даже имаше един "впечатляващ" случай: Отива Симо Гачев в едно от съседните села, чука на една порта на един техен другар с думите"Партията ме изпрати да ми дадете едно прасе". Както си му е реда дават хорицата шопара и започват мъките на бай Симо.Как се кара прасе в Балкана, то не разбира от партизанско движение и партийна повеля?! Подкарва прасето бай Симо, но лошото идва с преодоляването на височините, че се е минавало през едни гъсти храсти, през едни коварни драки, но...накрая  одрани и окървавени от драките пристигат до землянката все пак. Задачата пред Партията е изпълнена.
Слушаме ние в продължение на час разказите на бай Симо и се споглеждаме с една колежка.Абе тия хора излиза, че цяла зима са седели на топло, пообирали някоя мандра и чакат някой да им донесе  храна. Къде са партизанските подвизи, така и не разбрахме. После полицаите ги отккриват, Демир Борачев успява да избяга, Гроздю е убит и т.н.След обстойният разказ на ятака, посетихме и партизанският бункер, поклонихме се, едноминутно мълчание...както си му е реда.
Връщаме се към механата, но все още е рано...Отвориха ни фоайето на една хижа, извадихме си алкохолните "боеприпаси" с фъстъчки и други такива, говорим си и чакаме да стане време за официалната вечеря, че да стане банкета в крайна сметка. Поканихме и бай Симо да дойде с нас.
В един момент чуваме, че някой иска да вземе думата...и...това е ...подпийналият партиен секретар инж.Х. Естествено всички млъкваме и започва благодарствената реч на др.Х."Другари, ние тука сме се събрали да изкажем уважението и почитта си към тези, които загинаха за нас, когато ние сме били още много малки, когато още не сме били родени, когато сме били в мечтите на нашите майки и бащи..."Тук един глас прекъсва патетичната реч на партийният секретар с думите"От кога на ташаците казват мечти?"и следва смех, смех, че пак смех.
Така една патетична реч с партийна и ВОктомврийска насоченост остана незавършена.

Не искам да се подразбира от разказа ми , че омаловажавам творчеството на великият писател, само си помислих, колко му е било трудно и какъв компромис е направил със себе си  за да да преработи романа си, за да му даде и партийна насоченост. Какво да се прави?-Социалистически реализъм!



Гласувай:
22



1. yotovava - Определено му е било много трудно да преработи романа - май над 200 страници са добавени впоследствие,
03.08.2011 21:19
а колкото до партизаните - след 10 ноември под сурдинка се призна, че всъщност са аналог на терористите.
Тепърва историята ще се изчиства.
Поздрави
Валя
цитирай
2. inel379 - Въпреки всички поправки, романът "Тютюн" е прекрасен!
03.08.2011 22:07
Това само по себе си е доказателство за таланта на Д.Димов и за безсилието на опонентите пред неоспоримото достижение.
След промените творбата излезе и в първоначалния си вариант.
Все пак, на никакъв "изъм" не се оказа по силите да стори невъзможното.:)
Твоите спомени също го доказват.
Постингът ти е повод за размисъл, а от това винаги имаме нужда.
Хубава лятна вечер ти желая!
цитирай
3. neprosvet - . yotovava - Определено му е било много трудно да преработи романа - май над 2
03.08.2011 22:23
Аз и Симо Гачев гледах с отворени очички пред запаленият лагерен огън, но тогава бях на 9-10 години и не си спомням какво е разказвал на децата. Тогава беше нещо много вълнуващо да се срещне истински ятак на партизаните, но времената бяха други.Така сигурно съм чела и романа на Д.Димов, но сега ми направиха впечатление пресиленото възвеличаване на комунисти и Партия и всичко това стои като "съшито" и излишно, ненужно...Прииска ми се да прочета книгата както си е била написана в първия вариант. Сигурна съм, че романа така би бил още по-силен и въздействащ.
А що се отнася да историята тя ще се изчисти трудно, тъй както и ние трудно се променяме., а някои и не искат да си променят мисленето.
Благодаря ти Валя, че намина!
Поздрави и приятна вечер!:)))
цитирай
4. neprosvet - . inel379 - Въпреки всички поправки, романът "Тютюн" е прекрасен!
03.08.2011 22:33
За романа могат да се кажат всякакви суперлативи и все няма да са достатъчни.
Радвам се, черомана е излязъл в първоначалният му вид , така всичко си отива по местата и ненужното изчезва, остава си само великият Димитър Димов.
Хубава вечер ина теб inel379!Поздрави!:)))
цитирай
5. magicktarot - Наистина соц-реализъм - да се изразя по социалистически:))))
04.08.2011 07:49
Харесаха ми спомените ти! Разказала си случката страхотно и звучи адски забавно - може би защото преди беше реалност, а сега го няма това нещо. А когато беше на дневен ред - беше досадно...:)) Поздрави, Непросвет!
цитирай
6. kite333 - Аз пък се посмях на картинката
04.08.2011 08:38
прасе из гората :)))))))
А останалото беше и донякъде демагогия или ташаци (извини, но ми хареса и тази част)
цитирай
7. hristo27 - Това си остава един от най-хубавите ...
04.08.2011 13:11
Това си остава един от най-хубавите романи.
цитирай
8. neprosvet - magicktarot - Наистина соц-реализъм - да се изразя по социалистически
04.08.2011 17:49
Нали си спомняш, а може и да не си спомняш, но имаше такова понятие "СОЦИАЛИСТИЧЕСИ РЕАЛИЗЪМ"? А релаизма си е реализъм, но на нас така ни се говореше, макар,че и тогава се съмнявахме в "социалистическия". И героите ни и картините ни и цялото творчество бяха съобразенои с него.Нямаше мърдане.Сега си говорим спокойно, но за съжаление виждаме, че май от нас, малките хора, почти нищо не зависи.
Радвам се, че ти е харесало "писанието" ми!
Поздрави и цунички по крачето на бебко от мен!:)))
цитирай
9. neprosvet - kite333 - Аз пък се посмях на картинката
04.08.2011 17:58
Ей, kite333, аз немога да пиша и немога да лъжа.Даже и да искам да украся нещо, пак съм много, много близо до оригинала. Това, което съм написала се е случило в действителност. Понежи и чувството ми за хумор не ми достига, винаги избягвам цинизми, но тук нямаше как да пропусна.Пък и така си е наистина смешно. Хубаво ми е, че съм те разсмяла.
Поздрави, мила!:)))
цитирай
10. neprosvet - . hristo27 - Това си остава един от най-хубавите ...
04.08.2011 18:01
И според мен романа на Димитър Димов си остава един от най-хубавите в нашата литература!На едно мнение сме
Хубава вечер, Ице!:)))
цитирай
11. ckarlet - Да, човек се връща в спомените си от ...
05.08.2011 22:29
Да, човек се връща в спомените си от изминали години и за много неща вече има отговор.
И аз бих препрочела романа "Тютюн" на Димитър Димов. Преосмисляйки го сега, навярно бих си задала много въпроси.
Хубави почивни дни, приятелче!
цитирай
12. neprosvet - 11. ckarlet - Да, човек се връща в спомените си от ...
06.08.2011 13:42
Здравей, мила О'Хара!
Сега от разстоянието на годините, след натрупан житейски опит и мъдрост е интересно да се върна към стари книги и ги разглеждам по друг начин и ме замислят по особено., по-критично особено по отношение на идеологическата насоченост. Все пак пораснах в това време, което е най-отричаното в момента,,,но...това беше моята младост. Сега бавно/не се давам/старея в условията на демокрация и винаги ми се налага да правя сравнения и съпоставки.
Щастливи почивни дни и на теб!Прегръдки, приятелче!:)))
цитирай
13. анонимен - Ама това е истински подвиг! Да прекараш живо прасу от точка А до точка Б
15.08.2011 13:39
:-)))))) Мои приятели, граничари са ми разказвали, как се държат прасета, които са оставени на самоугояване в гора. Препускат като антилопи и са ги гонили до изнемога. Много се смяхме, като каза, че направил едно прасе на мръвки с автомата, още щом го видял. Нямал намерение да препуска след него из Сръбско.
цитирай
14. neprosvet - katana - Ама това е истински подвиг! Да прекараш живо прасу от точка А до точка Б
15.08.2011 13:48
Сигурно е така. За първи път слушах подробен разказ за предвижването на прасе.
Е все пак в моя случай става въпрос за "дисциплинирано", "възпитано", домашно прасе, което без желание изпълнява партийна повеля:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
15. luciffer - Разсмя ме хубаво!:)). Така си беше с ...
17.08.2011 22:45
Разсмя ме хубаво!:)). Така си беше с тоя "социалистически реализъм", каквото и да правиш нямаше мърдане от него. А спомняш ли си за италианския НЕОреализъм? Той е..а мамата на социалистическия. Нямаше начин да наречеш истинския реализъм в италианското кино "социалистически", та от тогава го прекръстиха от кумова срама "неореализъм", демек "новия" реализъм :)))
цитирай
16. neprosvet - luciffer - Разсмя ме хубаво!:)). Така си беше с ...
18.08.2011 11:23
Радвам се, че те разсмях, lucifer!)))
На мен, израсналата в "социалистическият реализъм" и италианския "неореализъм", ми беше нужно доста време, за да разбера, че РЕАЛИЗМА не се нуждае от допълнителни определения и частици, защото той просто си е РЕАЛИЗЪМ. От това разбира се не ми стана по-лесно да го приема, но поне е по-добре, че при разглеждането и съпоставянето на различните събития и факти от живота ни имаме база върху която да стъпим и да разглеждаме слуучващото се около нас
Изчетох новият ти постинг и чакам продължението! Сега ще отида да видя коментарите под него.
Поздрави!:)))
цитирай
17. анонимен - Е, случват се грешки хе...70 годишнината на ВОСР ;)...1987, Горбачов...перестройката
13.09.2011 11:44
според мен, френско и италианско кино от онова време си е за предпочитане пред холивудски бЪлвочи и екшъни...и руските филми не са за подценяване..."Калина ален", "Те вървяха на Изто", например...

и да се огледаме ще има ли полза...историята последните 20 години е толкова подменена, че не бих се опитал да кажа кои днес са социалисти, демократи или граждани за европейско развитие, непросвет хех

Светъл ден :)))
цитирай
18. neprosvet - . анонимен - Е, случват се грешки хе...70 годишнината на ВОСР ;)...1987, Горбачов...перестройката
14.09.2011 13:29
Здравей Анонимен 17,
Благодаря ти за забележката! Вече е отстранена, но защо си анонимен? Всеки може да сгреши в изчисленията си...като мен...но все пак ти точно си разбарал за кое време иде реч.
Аз също си обичам европейското кино и го предпочитам пред Холивудските "бълвочи".

"историята последните 20 години е толкова подменена, че не бих се опитал да кажа кои днес са социалисти, демократи или граждани за европейско развитие, непросвет хех"

И тек съм съгласна с теб... и...няма да коментирам. Друг път те моля да влезеш в акаунта си, когато имаш забележки. Не е нужно да се криеш.
Хубав ден ти желая и ти благодаря, че внимателно си чел постинга ми!:)))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: neprosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 506716
Постинги: 58
Коментари: 862
Гласове: 6222
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031