Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2011 13:04 - Защо постоянно сме подложени на унижение???
Автор: neprosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8265 Коментари: 25 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  "Бях комунист и никога няма да бъда!
                    Не съм писател и никога няма да бъда!
                    Аз съм просто Човек и такъв искам да 
                                                                              да бъда!"

Все още съм много възмутена и много ядосана и как ли ще опиша случката...?!

Който е от Варна знае, че зад часовника има един пазар, който всички варненци наричат "Синьото пазарче". На него се продават предимно зеленчуци. До скоро в градинката зад театъра имаше и щандове за книги - "Книжния пазар". Преди известно време, сигурно по нареждане на Общинското ръководство, книжния пазар беше изнесен на тротоара в продължение на зеленчуците. Мисля, че така е по добре не защото много си подхождат зеленчуци и литература, но така се освободи градинката и не се замърсява от сергиите. Рано сутрин там сега се разхождат домашните любимци на "баш варналии"...мани, мани...Та сега се получи така, че бабите дето стоят насядали по тротоара за да продадат по 10 връзки лук , чесън, по-няколко сннопчета лапад, орехи напълнени в пластмасови чашки и други такива са стигнали точно до театъра. То просто не остана друго място, незаето от тротоара.
Вървим с две приятелки към въпросния пазар. Като наближихме, виждаме някаква суматоха. Бабите бързат, събират стоката, оглеждат се притеснени и всяка хуква нанякъде.
Поспряхме се. Даже наум си помислих: "Днес общинската полиция ще изгони най- големите нарушители и спекуланти и ще въвежда ред."
В следващият момент направо ми пречерня пред очите: Една униформена полицайка/фолкпевица с униформа/се разправя с една от "големите спекулантки", ама наистина е голяма, може би на повече от 70 години. Обикновена възрастна жена, поприведена, със забрадка на главата, но както по -късно се разбра не е на едно мнение с модерната полицайка и се опъва някак си, можете ли да си представите? Тази "голяма" нарушителка да противоречи на общинска полицайка? Къде ги такива?
Не чувам разговора, само виждам как полицайката рита торбата на възрастната жена и тротоара се покри с орехови ядки...Това обаче не я удовлетвори и й изсипа на тротоара и някаква пластмасова бутилка с ракия...
Страшна! Грозна гледка!
Яростно се разкрещях/нали не съм сама/"Абе как може такова нещо? Не ви ли е срам? Тези ли са най-големите нарушители?Засрамете се!...и май и още нелицеприятни реплики, които не си спомням.
Поспряха се гражданите, които минаваха по тротоара, и те изразиха възмущението си от методите по които се въвежда ред на пазара, но...дойде и подкрепление - един полицаи около
метър и сто и го чувам като казва с груб тон:"Като искаш да продаваш ще си наемеш маса и там ще продаваш! Хайде..."
Мисля си"Как да си наеме маса на пазара тази жена? Ами тя стоката и не чини 10 лв, пък дневната такса на масата сигурно е 20лв? Как да стане това? А защо си мисля, не могат спокойно и достойно да си изживеят старините възрастните в България? Защо им трябва пазар?

Някой знае ли???"


пп: За първи път съжалих, че GSM-ми не е такъв да направя снимка и да ви я покажа. Хем не ми беше нужно да търся из нета, жалко!


Тагове:   полиция,   пазар,   унижение,


Гласувай:
30



1. magicktarot - Нормално е да съжалим бабата, и с право, но, ако искаме да има
15.04.2011 14:40
спазване на ред и закон - трябва наистина от всички да се спазва. В уредените страни никой не може да излезе така на улицата и да върти незаконно търговия. Бабата в случая печели без да плаща данъци, наеми и пр. Не е честно спрямо фирмите, които, за да са фирми и да дават работа и хляб на различни хора, се скъсват от данъци, плащания, такси и бюрокрация. Принципът е важен... И законът... Добре е да свикваме. А че пред закона всички са равни, но някои са по-равни - няма да го коментирам, дълга е темата. Поздрави!:)
цитирай
2. neprosvet - magicktarot - Нормално е да съжалим бабата, и с право, но, ако искаме да има
15.04.2011 15:13
Знаех си, че няма да го напиша както искам да се възприеме...
Мен ме възмути грозното, безпардонното отношение на полицайката. Не беше този начина по който да се отнесе към възрастната жена. Ако тя го беше направила цивилизовано всеки би го приел за редно а с постъпката си полицайката предизвика
съчувствието към бабите-нарушителки. И у всеки остана огорчението, че е най-лесно да се справиш с най-слабия. В случая не беше нужна демонстрация на груба сила.
Приемам, че законите трябва да се спазват, но не точно за това ми беше думата...
Благодаря ти, че надникна!
Хубав ден!
цитирай
3. ivanna4ev - Малко объркващо ти е мотото :))П...
15.04.2011 15:29
Малко объркващо ти е мотото :))Прилича ми на това,на една категория хора,оприличили се като демократи,трансформирали се като царисти,стигнали днес до бойковисти....утре ще видим:) Тъжното е,че такива са и тези,които правят днешните закони на държавата.За тях,а чрез тях и за днешната ни Българийка,най-големият проблем са бабите-е,и дядовците.Виж управниците ни,полицаите ни са далеч по-изрядни.
цитирай
4. neprosvet - ivanna4ev - Малко объркващо ти е мотото :))П...
15.04.2011 16:56
Прегледах си мотото, нека всеки го тълкува както намери за добре. Само ще вметна, че не съм обременена с членство в партия.
Аз исках да разкажа конкретна случка при която бях възмутена от наглото поведение на полицията. Това и направих. За управлението на "Българийка", както я наричате има много да се говори и пише, но не това беше целта ми.
Благодаря за коментара!
Поздрави!
цитирай
5. magicktarot - 2. neprosvet, написала си го супер - аз веднага разбрах как искаш да се възприеме и съм съгласна с тебе --
15.04.2011 17:13
но понеже си писала: "Обикновена възрастна жена, поприведена, със забрадка на главата, но както по -късно се разбра не е на едно мнение с модерната полицайка и се опъва някак си, можете ли да си представите? Тази "голяма" нарушителка да противоречи на общинска полицайка? Къде ги такива?"

реших, че бабата се е противопоставяла. Това в никоя законова държава не се търпи - и никой нормален човек не си го и помисля - да се противопоставя на полицията (не визирам престъпници и психопати)... В крайна сметка - полицайката не е набила бабата - не че я защитавам...

Аз например също съм имала пререкания с полицайки, но при съвсем различни обстоятелства - отивам да си плащам глоба в КАТ, т.е. да ми издадат акт по снимка от камера. И полицайката, която приема документите ми и ми съставя акта, се държи нахално, грубо и арогантно без причина - е, аз веднага вдигнах скандал. Но бях в правото си - аз съвсем коректно отивам да ми съставят акт! Е, подви опашка и миряса, и стана много любезна като заплаших, че ще пусна жалба...:))))
цитирай
6. tryn - Просто поглеждаш от човешка гледна точка, Непросвет.
15.04.2011 17:39
Което всъщност засяга самия закон повече, а не самата изпълнителка.
Трябва а се помисли и за дребните производители...
Поздрав! :)
цитирай
7. tit - Няма нужда от снимка!:(
15.04.2011 18:09
Хванала си това, което всеки избягва да коментира:
Системата, в която живеем се стреми преди всичко да ни смаже, да ни унижи, да счупи и последната частиа достойнство, останала да проблясва тук - там!
Това е, Непросвет, главното!
Бабата си е позволила да си запази достойнството, въх!
Това общество оставя правото на такова на разнинте му флк.... /няма да цапам/, псевдополитици, псевдобизнесмени, Черепи, Черничики и порчее сволоч, но обикновения, обеднял и обосял човечец няма право на чест!
Той да си знае мястото на лумпен, некадърник, злобен завистник и сети се там още каво си чувала по повод недоволните, които мислят!
И да си знае - освен, че е мързелив, е и некадърник - за това е беден!
А пенсионерите са най-неудобната част, щото не могат да им кажат горното, за туй - бой по канчето/торбата в случея/ , та да се сетят!

Много ми е интересно, какво щеше да стане, ако в този момент се беше изтъпанил някой бабаит, да рече, че е внук на старицата? Как щеше да рита тая!
Но това не става даже и в български филм...
цитирай
8. ivankalilova - Привет приятелко! Конкретната ...
15.04.2011 21:18
Привет приятелко! Конкретната случка......четейки, нещо ме стисна за гърлото......И се сетих.......,,Рибата мирише откъм главата, но винаги я режат , окъм опашката''.......
Много слънчеви и усмихнати празнични почивни дни!:)))
цитирай
9. neprosvet - magicktarot - 2.neprosvet, написала си го...
15.04.2011 21:44
Аз не чувах бабата какво говори. Предположих, че се е "опънала" . Аз видях полицайката да рита торбата и да изсипва шишенцето с ракия...Повярвай ми беше грозно, страшно грозно и много унизително.

Защо трябваше тази полицайка да постъпва така? Тя носи униформа, самата униформа всява респект, тя няма право да си демонстрира силата/дадена й от закона/по този начин. Има хиляди достойни начини да поговориш с една възрастна жена и да и кажеш, че трябва да напусне окупирания тротоар. За мен тази постъпка злепостави полицията, все пак сме на обществено място и трябва да се съобразяваме с действията и постъпките си.

Вярно е, че вдругите страни, които приемаме за цивилизовани има безприкословно подчинение на полиция, но там наистина се спазват законите. Аз искам законите и при нас да се спазват, но за ВСИЧКИ.

Може би изпадам в ролята на Робин Худ, кой знае...но немога да приема равнодушно такова отношение на един човек даже и да е овластен от закона. Мисля си, че на органите на реда ще им бъде по-успешна работата ако освен респект към нас, получат и нашето уважение.
Благодаря ти за добрия коментар!
Поздрави!
цитирай
10. neprosvet - tryn - Просто поглеждаш от човешка гледна точка, Непросвет.
15.04.2011 21:59
Благодаря за разбирането, Трънчо!
В града, точно в центъра по подлезите има и страшно много просяци. Виждала съм една прилично облечена жена/да пази Бог/ с ампутирана ръка, на около 60 години.
Седнала е в подлеза на столче, с протегната паничка за милост. Един ден обаче ми направи впечатление, че тя си говореше с някого по GSM, което ме кара да мисля, че тя не е толкова зле колкото иска да изглежда и просенето не го намирам за достойно.

Ако "въпросната баба" беше застанала с протегната ръка сигурно всеки би й пуснал паричка, нейния вид беше по-подходящ за просеща жена, но тя не просеше.Затова ми се стори толкова гадна сцената.
Хубава вечер, далечен Трънчо! Поздрави!
цитирай
11. neprosvet - tit - Няма нужда от снимка!:(
15.04.2011 22:26
Благодаря ти за споделените чувства, tit!
Благодаря ти за подкрепата!
Ще споделя един случай за запазване на достойнството и на двете страни.
Вървим с една приятелка на площада до Окръжния съд, стои друга баба. Тя обаче продава плетени бебешки терлички и пред нея една теглилка от тези, които почти всеки си и има удома. Приятелката ми се качи на кантарчето и даде на бабата колкото стотинки имаше в джоба си. Аз я питам"абе ти нали имаш кантарче у дома, защо се теглиш тук а не у вас?". Много ми хареса отговора й:"Абе кой ще й купи на бабата терлиците, поне да и дам някоя паричка".

Всеки човек има достойнство. А на бедния, ако му е останало само това - нека му го запазим!

Весели празници, мила Тит! Благодаря ти още веднъж за подкрепата!
цитирай
12. neprosvet - ivankalilova- Привет приятелко! Конкретната ...
15.04.2011 22:59
Привет мила, и аз така се почувсвах.
Животът ни не е такъв, какъвто бихме искали да бъде. Без много неща свикнахме да живеем, но достойнството ни никой не бива да се опитва да отнеме, колкото и да сме малки и незначителни в очите на другите.

Приятни почивни дни и на теб, Ваня! Хубави празници ти желая!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Вярвам ти и без снимка и не ми е трудно ...
16.04.2011 00:41
Вярвам ти и без снимка и не ми е трудно да си го представя. Това е направо отвратително. Нямат пари за нормални пенсии, поне да оставят хората да припечелват по нещо за да преживяват. Срам и позор за тези полицаи, вместо да гонят истинските престъпници се занимават с възрастните ни родители, вероятно само това могат, че е по лесно нож да вадиш на слабия. Затворите са пълни с крадци на дребно, а големите престъпници се разхождат с условни присъди и под гаранции за хиляди левове.
цитирай
14. neprosvet - kasnaprolet9999 - Вярвам ти и без снимка и не ми е трудно ...
16.04.2011 09:24
Да така е, всички знаем какви са пенсиите в България!
Тя, полицията е за това да въдворява ред и ние сме длъжни да го спазваме.
Е, хващат и големи нарушители полицаите. Снощи всеки е видял в новините условната присъда на Христо Ковашки!Жалкото е, че у нас се настанява мнението, че"за кокошка няма прошка - за милиони няма закони".

Аз вчера бях ошашавена от случката. Днес се чувствам по-добре, защото си споделих притесненията, а вие всички бяхте така добри да споделите и вашите виждания.

Благодаря за споделянето мила Къснапролет!
Весели празници!Поздрави!
цитирай
15. nicodima - Ами то същите баби са наклякали покрай "Графа"...
16.04.2011 10:12
около "Св. Седмочисленици". Можеш всичко да си намериш - от сушени чушки до див чесън : )... Голяма спекулация пада! : ))...
А делото на Ковачки редом!? Питам тези защитници на законността и реда? Защото по този казус не чувам никой от вас да се произнася - само Евразол, ама гласът му заглъхва в пустиня : (...
А отношението на полицията не искам да го коментирам!... Ритникът на полицайката е показателен!
Поздрави!
цитирай
16. nicodima - Извини ме, писали сме за едно и също нещо...
16.04.2011 10:15
но преди да коментирам нямам навика да чета написаното преди мен.
Е, поне сме на едно мнение!
цитирай
17. neprosvet - nikodima - Ами то същите баби са наклякали покрай "Графа"...
16.04.2011 10:27
Благодаря, Никодима за споделените мисли!
Хув ден и щастливи празници!:)))
цитирай
18. kamosutrov - Колко трябва да се открадне, за да те осъдят на 1 година ефективно?
16.04.2011 10:32
nicodima написа:
около "Св. Седмочисленици". Можеш всичко да си намериш - от сушени чушки до див чесън : )... Голяма спекулация пада! : ))...
А делото на Ковачки редом!? Питам тези защитници на законността и реда? Защото по този казус не чувам никой от вас да се произнася - само Евразол, ама гласът му заглъхва в пустиня : (...
А отношението на полицията не искам да го коментирам!... Ритникът на полицайката е показателен!
Поздрави!

Тази чалга полицайка би трябвало да бъде уволнена. Ще кажа защо. Първо следва предупреждение и после административна санкция. Ритането на либна собственост е ... незаконно.
цитирай
19. neprosvet - kamasutrov - Колко трябва да се открадне, за да те осъдят на 1 година ефективно?
16.04.2011 11:22
kamasutrov - "Тази чалга полицайка би трябвало да бъде уволнена. Ще кажа защо. Първо следва предупреждение и после административна санкция. Ритането на либна собственост е ... незаконно."

Eййй...човече, ти отново ми "запали чергата"!
Ако има още коментари, ще си помисля къде да отнеса протеста ни!
Благодаря ти за коминтара!Поздрави!
цитирай
20. gwendoline - Разбирам възмущението ти и напълно споделям!
16.04.2011 11:52
Лесно е да нариташ торбата на бабата, да я унижиш и нахокаш зверската, ама що не отидат (полицаите) да наритат някой баровец, дето си е паркирал огромната кола върху целия тротоар или безцеремнно е запушил някоя тясна уличка, докато си изпие кафето в отсрещното заведение?! Щото съм го виждала този вариант и съм бесняла от яд, уви, напразно... Редът и правилата за са тъпаците и слабаците, това е мотото в нашата държавица!
цитирай
21. neprosvet - gwendoline - Разбирам възмущението ти и напълно споделям!
16.04.2011 12:28
Така е мила, wendoline, отношението на полицията е според социалния статус на нарушителя...
Приемам коментара ти и ти благодаря!
Хубав ден! Поздрави, мила!:)))
цитирай
22. milamam - Не четох другите коментари, може да ...
16.04.2011 22:51
Не четох другите коментари, може да се повторя с някого, но си мисля, че и аз бих постъпила така. Емоционално и от сърце да наругая тези, дето си изкарват яда, че са безпомощни, върху слабите...В случая полицайката - стожер. Няма да коментирам постъпката и, но си мисля, че дори и само това, че си реагирала на случката, ме кара да си мисля, че има и други ... луди (не се сърди за израза) в тая държава. Надявам се поне, заради това, което си направила да и е загорчала една хапка хляб, сядайки на масата.
Щурачка :)))

п.п. Извинявам се, че те категоризирах в мъжки род в моя постинг, но ника ти е унисекс :)))
цитирай
23. neprosvet - milamam - Не четох другите коментари, може да ...
16.04.2011 23:13
Благодаря ти за подкрепата milamam!
И да се повтаря, какво от това? Нали по-този начин ние търсим ориентира, мярката с която да съизмерваме постъпките, действията в живота си. Така намираме и съмишленици и приятели. Радвам се, че надникна през прозорчето ми!
Още веднъж ти пожелавам слънчев и усмихнат празник!:)))
цитирай
24. landing - Подкрепям те напълно!
19.04.2011 13:57
Първата ми реакция на такава случка би била същата. Не бих се замислила и аз дали е законно да се продава така. Има закони, да, и те трябва да се спазват. Но има и човешки закон, да се уважават по- възрастните, да се защитават по- слабите, да помагаме на по- онеправданите. Дали тази жена би застанала там, ако има възможност да кара достойни старини?! Аз може би щях да нощувам в някое районно ако бях там, сериозно го казвам. Понякога съм много нездравословно устАта. Поздрави, мила!
цитирай
25. neprosvet - landing - Подкрепям те напълно!
19.04.2011 15:24
Никой от нас не е против прилагането на закона. Но нали сме хора...искам да виждам човешки отношения! Мен не ме кефи фразата"Долу на пода! Ти си престъпник!" Не искам и да ми ги показват по телевизията за да видим колко са храбри...Нека всеки си изпълнява задълженията без излишни демонстрации, които ни правят различни от човеци.
Поздрави, миличка!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: neprosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 506768
Постинги: 58
Коментари: 862
Гласове: 6222
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031