Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2013 05:34 - За ролята на гражданските движения
Автор: neprosvet Категория: Други   
Прочетен: 7471 Коментари: 16 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БОРИСЛАВ ЦЕКОВ, идеолог на гражданското движение „Модерна България”: „Ролята на гражданите в общинските съвети и в парламента не е да упражняват власт, а да контролират”

- Г-н Цеков, бяхте депутат и член на партия НДСВ, сега сте от другата страна – тази на гражданските движения…
- Опитът ме научи. В парламента заедно с колеги внесохме първия проект за Изборен кодекс – да има мажоритарно участие, проект за Закон за референдумите и ред други. Оказа се обаче, че партийните ръководства, тези, които държат реалните лостове, пречат, и единственият начин, откакто го има този закон за прякото участие, е чрез гражданска подписка. Т.е. едно гражданско движение, което да организира този процес да се предизвика промяна. Това убеждение ме доведе до движение „Модерна България”.
- А защо всички партии идват на власт, като казват: „Ще сменим статуквото”. Впрочем типичен пример за това е ГЕРБ, а после толкова много се вписват в него, че не само че не повтарят мандат, но и губят възможността да си изкарат редовния такъв?
- Става така, защото политиците, партиите, месиите се сменят, само че правилата остават същите. Правилата са такива, че не дават възможност за ефективен граждански контрол върху политиците и законите, не дават възможност за гражданско участие широко в избори, правилата са такива, че властта е капсулирана в ръцете на партийните политбюра. Повечето партии – от Костов до Кунева, имат едно политбюро от 10-20 души, където се вземат решения и които редят листите в цялата страна без никакво гражданско участие. Ето това, че правилата са такива и не позволяват достъп на гражданите, е част от проблема, който възпроизвежда лошия модел – да, идваме да сменим статуквото и изведнъж ставаме част от него.
- Добре, обаче каква е гаранцията, че гражданските движения, влизайки в реалната политика, няма да повторят тази грешка...
- Никой не е имунизиран, нито някое движение може да носи някакъв етикет или сертификат за качество. Хората трябва да съдят по това какви идеи се предлагат. Най-после да започнат да съдят, защото обикновено у нас не се гласува за каузи и програми, а по други мотиви – харесване на лидер или недоволство, или дайте да накажем този или онзи. Така че за гражданските движения трябва да се съди по същия начин, както и за политическите партии – според делата.
- Инициирате референдум за отзоваване на политици. Кога мислите, че той технологично може да се проведе?
- Подготовката за тази подписка я почнахме още края на миналата година и смятахме, че референдумът трябва да се проведе заедно с редовните парламентарни избори по ред причини – икономии на средства, по-удобно за гражданите от гледна точка на активността. Сега партийното статукво се разбърза за избори, но това не ни пречи. Когато на 11 май внесем 500-те хиляди подписа, процедурата е такава, че най-вероятно есента – септември - ранния октомври, може да се насрочи национален референдум по тези въпроси. Понеже всяка следваща година предстоят избори до 2017 г., ние сме амбицирани всяка година да събираме подписка по важни теми, така както е в други държави. И в Америка, и в Западна Европа има достатъчно примери едновременно с изборите да се решават на референдуми и други значими теми. До бюлетините на партиите и коалициите да стои бюлетината за референдума и хората да се произнасят.
- Движението „Модерна България” ще участва ли в предсрочните избори и как?
- Ние не сме се създали с цел да се участва в избори. Обща нагласа на движение „Модерна България”, което се състои от 74 граждански организации, ролята на гражданските представители, избирани в Общинския съвет или пък в парламента, не е да упражняват власт, не е да стават кметове или министри, а да контролират, да са там, за да защитават исканията, които са ги пратили в съответния представителен орган, без обаче да влизат в управлението. Такива са и примерите с повечето граждански листи, където ги има в Европа – и в Полша има такива, и в Литва, Латвия и Естония, и в Словения, Германия и Италия. Движение „Модерна България” в момента се е съсредоточило върху подписката за референдума. За нас е важна тя, защото това е реална промяна. Останалото си е работа на партиите. Ако ние след няколко седмици, самото движение каже – ето, няма промяна, нищо не става, искаме да участваме по някакъв начин, може и да се случи. Но аз на този етап, честно казано, не съм се замислял за участие в изборите.
- Какво мислите за сегашната ситуация и протестите. Как ще се реши кризата.
- Протестите в своята основа са много по-дълбоки като причини, отколкото сметките за ток. Това, поне според нас от движение „Модерна България”, са протести срещу олигархията на прехода, която роди тези монополи. Не е проблемът само в това правителство, а въобще на натрупването през годините. За съжаление партийното статукво отговори на тези искания не чрез решаване на проблемите, а чрез бързо прегрупиране и насрочване на бързи избори, за да може бързо да се възпроизведе същото статукво. Това ме кара да се чувствам притеснен, че замитането на проблемите под килима само ще направи един социален взрив много по-силен след известно време. Защото сметките за ток идват – и следващия месец, и по-следващия. Тормозът тук не е само за ЕРП-тата. Става дума и за топлофикациите, и за ВиК дружества, и за мобилните оператори. И нерешаването на проблемите е доста неадекватна позиция на днешната власт – говоря не само за управляващата партия, но и за опозицията, която, вместо да притиска за решаване на проблемите, тръгна на предсрочни избори.
- Трябва ли да има Велико народно събрание?
- Моето дълбоко убеждение е, че няма нужда в момента. Защото едно Велико народно събрание първо е една сложна, тромава процедура. Ще минат поне две-три годиниу докато се изготви конституционна процедура. А в крайна сметка Конституцията не е виновна за лошите сметки.





Гласувай:
28



1. sande - Поздрави Непросвет Тронкова!
09.03.2013 07:34
Макар и с ден закъснение ти честитя Осми март с пожелание да се сбъдват очакванията ти, щетите да са по-малко и равносметката да е положителна.
цитирай
2. neprosvet - Привет, Приятелю Санде!
09.03.2013 08:06
sande написа:
Макар и с ден закъснение ти честитя Осми март с пожелание да се сбъдват очакванията ти, щетите да са по-малко и равносметката да е положителна.


Никога не е късно за добрите думички и искрените пожелания!
Благодаря ти!
Поздрави сърдечни!
цитирай
3. mt46 - Привет, Непросвет!
09.03.2013 12:15
Нужен е референдум /с десетина точки/, чрез който народът да придобие контрол върху дейността на партиите, на Нар. събрание...
цитирай
4. neprosvet - 3. mt46 - Привет, Непросвет!
09.03.2013 13:07
mt46 написа:
Нужен е референдум /с десетина точки/, чрез който народът да придобие контрол върху дейността на партиите, на Нар. събрание...


Не бих могла да кажа какво точно и как да се направи, защото смятам,че сред протестиращите има много умни и мъдри хора, които ще го сторят.
Трябва да се укроти тази вълна от недоволство и да поеме вярната посока...да се направи разлика между УПРАВЛЕНИЕ и КОНТРОЛ върху управлението. Да е ясно, че от улицата не може да се управлява, че силата на улицата е КОНТРОЛА...и което и правителство да изберем да се съобразява с това...
цитирай
5. stela50 - Здравей, Непросвет ... Връщане назад няма ...
10.03.2013 18:06
Трябва да се започне отнякъде и да се върви напред.
Сложно е ... но винаги има решение, винаги има изход.
Да е за добро !
цитирай
6. inel379 - :)
11.03.2013 16:03
Добрите мисли са свързани с добри дела!
Сами по себе си не са достатъчни,
ако практически не се случи нищо.
Дано в говорилнята изкристализира нещо полезно.
Пролетта е надежда!
Поздрав да теб, мила!:)
цитирай
7. neprosvet - stela50 - Трябва да се започне отнякъде и да се върви напред
11.03.2013 16:15
stela50 написа:
Трябва да се започне отнякъде и да се върви напред.
Сложно е ... но винаги има решение, винаги има изход.
Да е за добро !


Трябва да вярваме, че ще е за добро!!!
цитирай
8. neprosvet - 6. inel379 - :) Дано в говорилнята изкристализира нещо полезно.
11.03.2013 16:27
inel379 написа:
Добрите мисли са свързани с добри дела!
Сами по себе си не са достатъчни,
ако практически не се случи нищо.
Дано в говорилнята изкристализира нещо полезно.
Пролетта е надежда!
Поздрав да теб, мила!:)


Видях вчера протестиращите във Варна и се притесних, някакси от вида им.:((

Хубавите неща се случват, когато сме готови за тях!

Вярно е, че с настъпването на Пролетта по осезателно изплува и Надеждата...Дано!
Хубав, светъл пролетен ден и сбъднати очаквания, Инелка!:)
цитирай
9. bven - И аз смятам, че повече ще се постигне с гражданска инициатива, отколкото с партийната листа!
11.03.2013 21:01
Вече се нагледахме и изживяхме толкова модели и партийни обещания, че...Нека да вземем нещата в свои ръце и специалистите да бъдат и във властта, и коректив на властта. Време е...
Хубави мечти и хубав пролетен полъх!
цитирай
10. zaw12929 - ПРОМЯНАТА МОЖЕ ДА ИМА САМО ЕДНО П...
11.03.2013 22:15
ПРОМЯНАТА МОЖЕ ДА ИМА САМО ЕДНО ПРАВИЛО: СПАЗВАНЕ ЗАКОНИТЕ ОТ ВСИЧКИ- ВСЕКИ ДА ТЕЖИ НА МЕСТОТО СИ , ДА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА . .
НО, ВСЯ ВЛАСТ СОВЕТАМ: ИЛИ ЦЯЛАТА ВЛАСТ НА ГРАЖДАНИТЕ... СТАВА САМО ПО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО: КАЗВАТЕ : " Не виждаме какъв е проблемът че и Ленин е използвал подобен термин. Важно е така ли трябва да бъде или не. НЕ ТРЯБВА ДА Е ТАКА- КОМУНИЗМЪТ Е ОТРЕЧЕНА ЧУМА, КАТО ФАШИЗМА ... СПРЕТЕ ТАЗИ ПЕСЕН НЕАДЕКВАТНА.
То и според нашата Конституция е така, но само на книга
Чл. 1.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

На кого друг интересно трябва да принадлежи властта? Защото заглавието трябва да внуши, че трябва да е на някой друг. На депутатите, на съдии или на цар ли?

ДА ВЛАСТТА СИ Е НА НАРОДА И ЗАДАЧАТА МУ Е ДА СИ ИЗБЕРЕ ДЕПУТАТИ, КОИТО ДА ГО ПРЕДСТАВЛЯВАТ И ДА ИЗПЪЛНЯТ ПРОГРАМАТА, ЗАРАДИ КОЯТО СА ГО ХАРЕСАЛИ
НАЙ ВАЖНОТО Е ИЗБОРИТЕ ДА СА ЧЕСТНИ И ТАМ Е МЯСТОТО ЗА КОНТРОЛ СЕГА, А НЕ ДА СЕ ПРАВИМ НА ПОЛИТИЦИ.

ИМА НАПРАВЕНИ НЕ МАЛКО НЕЩА ЗА ТЕЗИ 22 ГОДИНИ, А ПРОПУСКИТЕ- СЕГА Е ВРЕМЕ ДА ИСКАМЕ ВЛИЗАНЕТО ИМ В ПРОГРАМИ ЗА РЕШАВАНЕ.

ВЛАСТТА НА НАРОДА, ДА НО НЕ ЗАЛИТАЙТЕ ДЕ!!! ИМА СИ РЕД
"Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.... а не от улицата... в конституцията чл 12 пише
"Протестите са с икономически искания, А НЕ ПОЛИТИЧЕСКИ .......

ДАЖЕ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СЕ ИЗОСТАВИХА, А ТЕ СА РЕШАВАЩИ И ДОБРОТО НАЧАЛО СЕ СКАПА.
цитирай
11. neprosvet - . bven - И аз смятам, че повече ще се постигне с гражданска инициатива, отколкото с партийната листа!
12.03.2013 13:15
bven написа:
Вече се нагледахме и изживяхме толкова модели и партийни обещания, че...Нека да вземем нещата в свои ръце и специалистите да бъдат и във властта, и коректив на властта. Време е...
Хубави мечти и хубав пролетен полъх!


И аз си мисля, че гражданската инициатива ще бъде от решаващо значение, но трябва много да се внимава...между протестиращите има и платени провокатори, което допълнително усложнява обстановката и можи да се стигне до "улица без изход".Това не бива да става!
Пластовете се разместиха и трябва правилно да се подредят...

Хубав пролетен ден, Бвен!
цитирай
12. neprosvet - zaw12929 - ПРОМЯНАТА МОЖЕ ДА ИМА САМО ЕДНО П...
12.03.2013 13:20
zaw12929 написа:
ПРОМЯНАТА МОЖЕ ДА ИМА САМО ЕДНО ПРАВИЛО: СПАЗВАНЕ ЗАКОНИТЕ ОТ ВСИЧКИ- ВСЕКИ ДА ТЕЖИ НА МЕСТОТО СИ , ДА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА . .
НО, ВСЯ ВЛАСТ СОВЕТАМ: ИЛИ ЦЯЛАТА ВЛАСТ НА ГРАЖДАНИТЕ... СТАВА САМО ПО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО: КАЗВАТЕ : " Не виждаме какъв е проблемът че и Ленин е използвал подобен термин. Важно е така ли трябва да бъде или не. НЕ ТРЯБВА ДА Е ТАКА- КОМУНИЗМЪТ Е ОТРЕЧЕНА ЧУМА, КАТО ФАШИЗМА ... СПРЕТЕ ТАЗИ ПЕСЕН НЕАДЕКВАТНА.
То и според нашата Конституция е така, но само на книга
Чл. 1.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

На кого друг интересно трябва да принадлежи властта? Защото заглавието трябва да внуши, че трябва да е на някой друг. На депутатите, на съдии или на цар ли?

ДА ВЛАСТТА СИ Е НА НАРОДА И ЗАДАЧАТА МУ Е ДА СИ ИЗБЕРЕ ДЕПУТАТИ, КОИТО ДА ГО ПРЕДСТАВЛЯВАТ И ДА ИЗПЪЛНЯТ ПРОГРАМАТА, ЗАРАДИ КОЯТО СА ГО ХАРЕСАЛИ
НАЙ ВАЖНОТО Е ИЗБОРИТЕ ДА СА ЧЕСТНИ И ТАМ Е МЯСТОТО ЗА КОНТРОЛ СЕГА, А НЕ ДА СЕ ПРАВИМ НА ПОЛИТИЦИ.

ИМА НАПРАВЕНИ НЕ МАЛКО НЕЩА ЗА ТЕЗИ 22 ГОДИНИ, А ПРОПУСКИТЕ- СЕГА Е ВРЕМЕ ДА ИСКАМЕ ВЛИЗАНЕТО ИМ В ПРОГРАМИ ЗА РЕШАВАНЕ.

ВЛАСТТА НА НАРОДА, ДА НО НЕ ЗАЛИТАЙТЕ ДЕ!!! ИМА СИ РЕД
"Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.... а не от улицата... в конституцията чл 12 пише
"Протестите са с икономически искания, А НЕ ПОЛИТИЧЕСКИ .......

ДАЖЕ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СЕ ИЗОСТАВИХА, А ТЕ СА РЕШАВАЩИ И ДОБРОТО НАЧАЛО СЕ СКАПА.


Благодаря за обстойния коментар, Zaw12929!
Надявам се повече хора да мислят така!
Поздрави!:)
цитирай
13. zaw12929 - Става все по драматично
17.04.2013 18:26
Става все по драматично
цитирай
14. zaw12929 - Защо??? Не ми е ясно? Герб, като. . . ...
12.05.2013 10:57
Защо??? Не ми е ясно? Герб, като ...
neprosvet написа:
Защо??? Не ми е ясно?
Герб, като рожба на останалите политически партии, с какво толкова ги заплашва??? Да не би да се страхуват, че "порасналото дете не иска да слуша родителите си"?!?!?!
Друго, приемливо обяснение не намирам!


НЕ СА ВАЖНИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ- ТЕ ЩЕ ОЦЕЛЯВАТ, А СА И ДОСТАТЪЧНО НА БРОИ- ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО ВЕЧЕ ОТКОЛКОТО М В ДРУГИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СТРАНИ

НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА- ЗАСЯГАЩА НАРОДА, ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, КОИТО ДНЕС МЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ, УМИРАТ ОТ ГЛАД И БОЛЕСТИ

ВИЕ НА КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕТЕ?!- ВСЕКИ КОЙТО НЕ ГО РАЗБИРА ИЛИ Е ГЛУПАВ ИЛИ Е И ГЕРБЕР ?! КАКВО ОЩЕ НЕ ВИ Е ЯСНО?!

ГЕРБ НЕ Е РОЖБА НА ПАРТИИТЕ, А НА МУТРАТА БОЙКО.. БЪДЕТЕ В ЧАС!

ВИЕ ОДОБРЯВАТЕ ГЕРБ ДА СЛОЖИ ЕДНИ ГРАНДОМАНСКИ БИЛБОРДОВЕ НА НЕГОДНИ АВТОСПИРКИ- НАПРАВЕНИ С ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА?? ЯСНО ЛИ ВИ Е ?! ЧЕ ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- САМО ТОВА Е ЗА НАД 5 ГОДИНИ ЗАТВОР ОТ ТОЗИ, ДЕТО РАЗМАХВА ПРЪСТ НА ВСЯКА АВТОБУСНА СПИРКА В РУСЕ...
ХАЙДЕ, ИЗЯСНЕТЕ СЕ?! ТАКОВА САМОЗАБРАВИЛО СЕ УПРАВЛЕНИЕ Е ЧУДОТО НА ЕВРОПА
цитирай
15. neprosvet - -zaw12929 -
12.05.2013 11:27
zaw12929 написа:
Защо??? Не ми е ясно? Герб, като ...
neprosvet написа:
Защо??? Не ми е ясно?
Герб, като рожба на останалите политически партии, с какво толкова ги заплашва??? Да не би да се страхуват, че "порасналото дете не иска да слуша родителите си"?!?!?!
Друго, приемливо обяснение не намирам!


НЕ СА ВАЖНИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ- ТЕ ЩЕ ОЦЕЛЯВАТ, А СА И ДОСТАТЪЧНО НА БРОИ- ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО ВЕЧЕ ОТКОЛКОТО М В ДРУГИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СТРАНИ

НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА- ЗАСЯГАЩА НАРОДА, ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, КОИТО ДНЕС МЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ, УМИРАТ ОТ ГЛАД И БОЛЕСТИ

ВИЕ НА КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕТЕ?!- ВСЕКИ КОЙТО НЕ ГО РАЗБИРА ИЛИ Е ГЛУПАВ ИЛИ Е И ГЕРБЕР ?! КАКВО ОЩЕ НЕ ВИ Е ЯСНО?!

ГЕРБ НЕ Е РОЖБА НА ПАРТИИТЕ, А НА МУТРАТА БОЙКО.. БЪДЕТЕ В ЧАС!

ВИЕ ОДОБРЯВАТЕ ГЕРБ ДА СЛОЖИ ЕДНИ ГРАНДОМАНСКИ БИЛБОРДОВЕ НА НЕГОДНИ АВТОСПИРКИ- НАПРАВЕНИ С ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА?? ЯСНО ЛИ ВИ Е ?! ЧЕ ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- САМО ТОВА Е ЗА НАД 5 ГОДИНИ ЗАТВОР ОТ ТОЗИ, ДЕТО РАЗМАХВА ПРЪСТ НА ВСЯКА АВТОБУСНА СПИРКА В РУСЕ...
ХАЙДЕ, ИЗЯСНЕТЕ СЕ?! ТАКОВА САМОЗАБРАВИЛО СЕ УПРАВЛЕНИЕ Е ЧУДОТО НА ЕВРОПА


Много съм си в час!
По-добре потрай и ще видиш, че нещата не са такива, каквито ти се струват!
Не се "коси...оти че ти мине"!
цитирай
16. neprosvet - -zaw12929 -
12.05.2013 11:27
zaw12929 написа:
Защо??? Не ми е ясно? Герб, като ...
neprosvet написа:
Защо??? Не ми е ясно?
Герб, като рожба на останалите политически партии, с какво толкова ги заплашва??? Да не би да се страхуват, че "порасналото дете не иска да слуша родителите си"?!?!?!
Друго, приемливо обяснение не намирам!


НЕ СА ВАЖНИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ- ТЕ ЩЕ ОЦЕЛЯВАТ, А СА И ДОСТАТЪЧНО НА БРОИ- ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО ВЕЧЕ ОТКОЛКОТО М В ДРУГИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СТРАНИ

НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА- ЗАСЯГАЩА НАРОДА, ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, КОИТО ДНЕС МЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ, УМИРАТ ОТ ГЛАД И БОЛЕСТИ

ВИЕ НА КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕТЕ?!- ВСЕКИ КОЙТО НЕ ГО РАЗБИРА ИЛИ Е ГЛУПАВ ИЛИ Е И ГЕРБЕР ?! КАКВО ОЩЕ НЕ ВИ Е ЯСНО?!

ГЕРБ НЕ Е РОЖБА НА ПАРТИИТЕ, А НА МУТРАТА БОЙКО.. БЪДЕТЕ В ЧАС!

ВИЕ ОДОБРЯВАТЕ ГЕРБ ДА СЛОЖИ ЕДНИ ГРАНДОМАНСКИ БИЛБОРДОВЕ НА НЕГОДНИ АВТОСПИРКИ- НАПРАВЕНИ С ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА?? ЯСНО ЛИ ВИ Е ?! ЧЕ ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- САМО ТОВА Е ЗА НАД 5 ГОДИНИ ЗАТВОР ОТ ТОЗИ, ДЕТО РАЗМАХВА ПРЪСТ НА ВСЯКА АВТОБУСНА СПИРКА В РУСЕ...
ХАЙДЕ, ИЗЯСНЕТЕ СЕ?! ТАКОВА САМОЗАБРАВИЛО СЕ УПРАВЛЕНИЕ Е ЧУДОТО НА ЕВРОПА


Много съм си в час!
По-добре потрай и ще видиш, че нещата не са такива, каквито ти се струват!
Не се "коси...оти че ти мине"!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: neprosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 506756
Постинги: 58
Коментари: 862
Гласове: 6222
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031